La un curs de antropologie din facultate aflam, cu oarecare stupoare, că una dintre nevoile de bază ale oamenilor este nevoia de siguranță. Spun că am aflat asta cu oarecare stupoare pentru că este un lucru atât de logic, dar la fel ca toate lucrurile logice, nu te prea gândești la asta în mod obișnuit. Noi, ca români, nu prea am pus bază pe această nevoie. O fi de vină o istorie întreagă, de două milenii? Nu știu… De la războaiele daco-romane de acum 1900 de ani am avut probleme cu siguranța și apărare. Nu doar noi, ci întreaga Europă: valuri de popoare migratoare ne-au invadat, apoi tătarii și turcii, apoi fanarioții și rușii, apoi ne-am invadat noi pe noi. Comunismul a fost cireașa de pe tort și a fost și cea mai cruntă etapă pentru că cel de care îți era frică nu era un străin, era sistemul din care puteau face parte și vecinii, dar și prietenii sau unii membri ai familiei tale.

Mă gândesc că mi se întâmplă des fără ca măcar să încui ușa noaptea. Probabil e din cauza interfonului de la intrare în bloc, dar și a gândului că nu mi se poate întâmpla nimic. Dar dacă aș fi trăit la casă? Ei, dacă aș sta într-o casă cu curte probabil situația ar fi fost altfel. În primul rând aș avea porți automatizate care să mă ajute pe mine să intru mai ușor în curte, iar pe vizitatorii nepoftiți i-aș ține la distanță.  Cu siguranță aș avea camere de supraveghere. La fel de bine aș avea lumini în curte care să fie aprinse mereu, astfel încât potențialii tâlhari să nu știe că sunt plecat de acasă, iar casa nu ar părea vulnerabilă. Câte știri nu ați auzit despre hoți care au prădat o casă pentru că proprietarul postase poze pe Facebook că e plecat în vacanță? Decât să dai banii pe un selfie-stick, mai bine ai investi banii într-o cameră de supraveghere sau în niște accesorii mai performante pentru automatizări porți. Banii dați pentru siguranța ta nu sunt bani cheltuiți, sunt investiții în viitor. A da banii pentru sisteme de automatizări porți este ca și cum ai da banii pe mâncare bio: prevenind anumite situații ieși în câștig. Pentru că întotdeauna este mai ieftin și mai sănătos să previi ceva decât să tratezi.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

Lasă un răspuns