FOTO:  Owen Davey - bcreative.al
FOTO: Owen Davey – bcreative.al

În urmă cu trei luni de zile credeam că voi fi librar. Credeam că voi recomanda și vinde cărți. Că voi purta discuții interminabile cu clienții dornici de vorbă. Nu luam în calcul că marfa expusă (a se citi cărțile de la rafturi) trebuie să ajungă cumva la raft. Că trebuie făcute comenzi, că trebuie cărate cutiile cu cărți, că trebuie făcute retururi. Că trebuie să faci facturi și să răspunzi la mail-uri. Apoi, în afară de acestea, am aflat că trebuie să știi să schimbi și un bec (indiferent că e bec, neon sau led), că e bine să știi cum să dai cu var, să repari o imprimantă, să repari un expresor și multe altele. Librarul nu este tot una cu imaginea librarului. Librarul este și vânzător și contabil și PR-ist și instalator și tot ce mai trebuie ca librăria să funcționeze perfect.

Probleme și soluții

Când pare o problemă nu trebuie să stai prea mult pe gânduri, trebuie să acționezi. Dacă sunt probleme cu centrala, oricât de tentant ar suna, nu poți intra pe www.platimar.ro să cauți acolo soluția salvării tale. Întâi trebuie să vezi dacă e ceva ce știi să rezolvi. Dacă știi, ești un erou, unul anonim. Dacă nu știi, îți suni superiorul să vezi ce te sfătuiește. Și da, dacă e destul de nașpa, atunci îți dă frâu liber să îi contactezi pe cei de la www.platimar.ro să vină ei să te ajute. Pașii sunt aceiași și în cazul în care ai probleme cu instalația electrică, POS-urile, casa de marcat, imprimanta, stația, o factură, un colet fără aviz, o carte în minus sau alta în plus. Întâi încerci să identifici problema. Odată ce știi care este problema, ai și rezolvat-o pe jumătate. Dacă e ceva ce ține de cunoștințele și competențele tale ai rezolvat-o pe de-a-ntregul. Dacă nu, apelezi la ajutoare.

Soluții și concluzii

Imprevizibilul nu este niciodată imprevizibil. Mereu te aștepți să se întâmple ceva. Dacă e o zi bună, cu clienți mulți și fericiți, fii sigur că vor fi probleme la închidere. Dacă e frig afară și partea de cafenea e plină de oameni care vor să se încălzească și să stea de vorbă sau să citească, fii sigur că fie ți s-a terminat laptele și nu ai cum să le faci ciocolată caldă, fie ți s-au terminat plicurile pentru ceaiuri. Fie vecinul de deasupra a chemat instalatorul să îi facă niște modificări și trebuie să oprească apa jumătate de zi, jumătate de zi în care nu poți prepara băuturi calde. Sunt doar câteva exemple, primele care mi-au venit în minte. Lista poate continua. Și ești un librar bun atunci când indiferent ce se întâmplă ai soluția potrivită la îndemână.

Loading

Bogdan Federeac
contact@fede.ro
M-am născut în 1989 și sunt licențiat în filologie. Acum sunt student la Ecologie și Protecția Mediului; Scriu prin reviste din 2003; Primul blog l-am avut in 2008, iar din 2011 am avut câteva colaborări cu presa centrală; În 2012 am lansat www.fede.ro și tot în 2012 am publicat un volum de versuri. În ultimii ani am început să fiu mai interesat de munți și păsări

2 comentarii la „Soluții complete … de librar

Lasă un răspuns