Să ridici ochii să fotografiezi o pasăre și să realizezi că ai suprins cel mai rapid animal de pe pământ
Întâmplarea
Întâmplarea face ca observarea șoimului călător să aibă legătură tot cu pescărașul albastru despre care v-am povestit recent. Eram pe malul Cibinului și mi-am mutat locul de observare a pescărașului. Din aval, văd ridicându-se dintre copaci o siluetă de prădător de zi. Duc camera la ochi, trag câteva cadre și mă cuprinde o tristețe apăsătoare: prădătorul era deasupra, cu prada în gheare, iar eu auzeam „ții”-itul pescărășului; eram convins că pescărașul a căzut pradă. Trag cu ochiul rapid la cadrele deja prinse, dau zoom, observ că ciocul prăzii este mic și subțire, deci nu-i aparține pescărașului. Răsuflu ușurat. Cel puțin pentru moment.
Șoimul călător
Ajung acasă, descarc imaginile și încep dilemele: ce am prins? Mă uit în determinator, exclud vânturelul de seară, rămâne ca opțiune probabilă Șoimul rândunelelor (Falco subbuteo). Șoimul călător l-am exclus, nu din argumente logice, ci crezând că nu am norocul să îl surprind. Fiind nesigur, pun o fotografie pe un grup de Facebook dedicat și vine confirmarea: Falco peregrinus, juvenil. Hmmm, șoimul călător, una dintre cele mai răspândite specii de pe Glob (este întâlnită pe toate continentele, mai puțin în Antarctica) și unul dintre dintre cei mai mari șoimi autohtoni.
Șoimul călător (Falco peregrinus) este specie sedentară în România, dar efectivele sunt reduse (sunt estimate între 135 și 250 de perechi. Aproape că a dispărut din țară în perioada comunistă, mai ales din cauza folosirii pe scară largă a DTT-ului. Nici acum nu duce lipsă de amenințări, cea mai mare fiind braconajul, fie realizat de șoimari, fie de columbofili (porumbeii reprezintă sursa principală de hrană în multe zone).
Cel mai rapid animal
Șoimul călător este considerat cel mai rapid reprezentant al regnului animal. Viteza maximă o atinge nu în timpul zborului orizontal, ci în picaj, când vânează. În anul 2018 a fost înregistrată cea mai mare viteză a unui șoim călător, de aproape 390 km/h (242 mph).
În Egiptul antic deseori zeul Horus era reprezentat vizual ca un șoim călător sau, uneori, ca un om cu cap de șoim călător. Tot ca fapt divers, șoimul călător este animalul național al Emiratelor Arabe Unite.
Poți afla mai multe despre păsări din „Ghid pentru identificarea păsărilor. Europa și zona mediteraneană” tradus în limba română de Societatea Ornitologică Română
La final vă recomand două cărți care vă ajută să recunoașteți păsările și să aflați mai multe despre ele: Prietenii păsărilor și Determinator de plante și animale
Imagini surprinse cu Nikon D3500 + AF-S Nikkor 55-300 mm