Casa Conachi este de ani de zile în paragină

Începând din această săptămână în fiecare zi de miercuri voi scrie despre un mit ieşean, despre un monument / o clădire sau despre locuri mai puţin cunoscute din Iaşi. Astăzi dezlegăm misterul Boltei restanţierilor.

Clădirea cunoscută drept Casa Conachi sau Casa Rosetti a fost ridicată la începutul secolului al XIX-lea (anii 1803-1816). La început a aparţinut Elenei Hrisoverghi, perioadă în care a fost mistuită de un incendiu. A fost reconstruită, iar la sfârşitul secolului a ajuns în posesia lui Grigore Balş sau familiei Rosetti (nu există date sigure privind proprietarul). Clădirea atrage atenţia prin faptul impozanţă, dar şi prin faptul că trotuarul de pe bulevarul Carol trece prin casă. Casa arată ca o ruină, deşi pereţii ei au înregistrat istoria a două secole. A fost magazin de piane, bancă, sediu al Securităţii, iar unele voci susţin  că aici a stat regele Carol în vizitele sale la Iaşi, la sfârşitul anilor 1800, dar şi regele Ferdinand când sosea la Iaşi, după Primul Război Mondial. De asemenea, în Casa Conachi ar fi avut loc şedinţe de Guvern în timpul ocupaţiei din Primul Război Mondial.

Nu voi insista asupra istoriei clădirii, nici a barului Boema (aflat la parterul clădirii), nici a barului The Rock Bar (aflat la etaj).

***

În primele zile de student, coborând Copoul am aflat primul mit urban ieşean, cel al Boltei restanţierilor. “Nu trece pe acolo că îţi poartă ghinion şi o să ai restanţe”, mă avertiza văr-miu. Din această cauză o perioadă am evitat gangul de la Casa Conachi. În primăvara de după prima sesiune de examene, am trecut pe acolo, când ieşeam din Boema. În sesiunea din vară am avut şi prima restanţă? Să fi fost vina Boltei restanţierilor? În caz că ai gândit că da, nu e chiar aşa. Nu m-am prezentat la examen pentru că aveam două în aceaşi zi şi am lăsat unul pentru perioada de restanţe pentru a lua o notă bună.

Dar de unde această superstiţie?

În Casa Conachi (Rosetti) a funcţionat sediul Securităţii ieşene

Răspunsul l-am aflat în al treilea an de facultate, de la un profesor. După cum am scris şi mai sus, Casa Conachi a fost folosită după al Doilea război Mondial ca sediu al Securităţii. Aici erau închişi şi bătuţi oponenţii regimului comunist. Mulţi dintre ei era intelectuali sau studenţi. Profesorul mi-a spus că a prins şi el perioada când, trecând prin acel gang, se auzeau ţipetele celor torturaţi, motiv pentru care ocolea clădirea. Cu timpul, povestea a fost cosmetizată, amintirile despre chinurile de acolo au dispărut, dar a apărut superstiţia că dacă treci pe acolo vei avea restanţe. Şi eu le-am spus “bobocilor” că dacă vor trece pe acolo vor avea restanţe, că am păţit-o, dar la ceva timp după le explicam şi fundamentul superstiţiei.

Poate te interesează cartea „Iașii de odinioară”  (transportul este gratuit)

Despre autor

fede

Comentarii

Leave a Reply